Kuksa z lipového dřeva v přírodním o objemu cca 0,3 l. Ručně zdobená Kuksa (zvaná též Guksi či Kåsa) je vhodná pro studené i teplé nápoje včetně alkoholických. Tyto dřevěné "poháry" se svým typickým provedením rukojeti a zdobením jsou charakteristické pro celou starověkou a středověkou Skandinávii, vikingskou i saamskou kulturu.
Kuksa je po zdobena motivem koně dle nálezu z Uffingtonu - v Berkshire v Anglii. Motiv koně resp. bílé klisny byl ve skutečnosti vyryt do půdy čímž se obnažil skalní podklad tvořený bílou křídou. Jedná se o starověký geoglyf umístěný na vrcholku kopce.
- vlivem používání vnitřek kuksy časem přirozeně ztmavne
- 100 % přírodní materiál, vhodné i pro alergiky
Používání a péče:
- k mytí a čištění používejte pouze čistou vodu, nepatří do myčky
- v případě potřeby (silné znečištění / mastnota) lze vyjímečně použít i omytí pomocí saponátu a houbičky/hadříku, ale poté je potřeba důkladný oplach čistou vodou
- nenechávejte na prudkém slunci - mohlo by dojít k přeschnutí a rozpraskání
- nenechávejte nápoje v kukse příliš dlouho (např. přes noc) - dřevo by mohlo natáhnout příliš vody a při následném vyschnutí by mohlo praskat
Doporučení:
- první nápoje volte spíše studené a vlažné, poté postupně horké a vařící .. ať si dřevo zvykne :)
- před použitím je možné kuksu potřít přírodním olejem (slunečnicový, řepkový atp.), dřevo mírně ztmavne, motivy výpalu a kresba dřeva se zvýrazní, první nápoje proto budou mít mastný nádech .. což se po chvíli běžným používáním spraví a přebytečná mastnota zmizí
- na začátku může nová kuksa prosakovat podél vláken dřeva - to je v pořádku, stačí si v ní udělat několikrát kávu a postupně to poleví :)
- jednou za čas (ročně nebo 1x za 2-3 roky) je vhodné zopakovat lehké naolejování zvenku i zevnitř
Pokud se objeví prasklina:
- znamená to, že jsme nevěnovali kukse dostatečnou péči
- menší prasklinky (které neprotékají) je možné ignorovat
- pokud protékají, doporučujeme na jejich zatáhnutí použít smolu (zevnitř i zvenčí)
- zevnitř lze praskliny utěsnit také tak, že v kukse uděláme (klidně několikrát) hustou ovesnou kaši - drobná ovesná drť se dostane do praskliny a fyzicky ji tak utěsní .. stejně jak to dělali naši předkové v případě hrnků, nádobí a hrnců :)
- v případě správné péče (prostě nevystavovat ji extrémům) vydrží kuksa celý život .